​​Tømrerarbejde og Lægtning

Når vi starter på tømrerarbejde til et stråtag, rettes spærene af,  så de er næsten helt lige på oversiden. Det foregår ved, at der holdes et stykke opretningstræ på siden af det gamle spær. Det er typisk en dimension på 50×100, det holdes op til en snor, der er spændt ud foroven og forneden. Derefter streges efter oversiden på det gamle spær, der afsættes så en streg på afretningstræet, den saves der efter – lige meget hvor skæv den er. Det betyder nemlig, at træet ligger til hele vejen op af det gamle spær.

Efter at spærene er rettet af sættes der skalke på. De er hos os altid lavet af 50×100 på en længde af 112 cm. Vi måler nu 20 cm ind fra hver ende på modsatte kanter, der tegnes en streg på skrå hen over fladen, hvilket giver en hældning der for vores vedkommende passer til de fleste længder tagrør. Vi sætter en skalk i hver ende, og der måles nu ca. 5 cm op fra enden af skalken, hvor der sættes en snor fra ende til anden. Derimellem sættes nu resten af skalkene; de føres nu op eller ned til de passer til snoren. Når hele rækken af skalke sidder som de skal, sættes der en streg ved snoren, hvorefter der saves en pæn og ensartet facon på alle ender. Vi har nu en meget fin og lige linje. Det skal lige nævne, at det er meget vigtigt, at enderne på skalkene følger den øverste rem, da det ser forfærdeligt ud, hvis der en lige linje og remmen kører op og ned.

I de fleste tilfælde sætter vi en lægte på kant 1 cm oppe på enderne af skalkene. Lige over denne lægger vi en lægte ned, sømmer den i skalkene og skruer den sammen med den, der står på kant. Vi har nu en meget stærk lægte til at bære tagskægget af stråtaget. og derefter lægtes der med 25 cm fra underkanten af den nederste lægte og til overkanten på nummer 2 lægte. Det er for at få en stærk tagskæg. Derefter lægtes der med 25 cm fra overkant til overkant hele vejen op. Hvis der bliver for stor afstand i toppen inddeles de sidste 3-4 lægter. Vindskeder har vi 4,5 cm over lægterne; vi bruger altid en lægteafstand på 25 cm, da vi synes, det er godt at få tagrørene syet så mange gange som muligt. Men, det er meget forskelligt fra sted til sted.

58 replies

Kommentarer er lukkede.