​​Tømrerarbejde og Lægtning

Når vi starter på tømrerarbejde til et stråtag rettes spærene af så de er næsten helt lige på oversiden det foregår ved at der holdes et stykke opretningstræ på siden af det gamle spær det er typisk en dimension på 50×100 det holdes op til en snor der er spændt ud foroven og forneden derefter streges efter oversiden på det gamle spær, der afsættes nu en streg på afretningstræet den saves der nu efter lige meget hvor skæv den er det betyder nemlig at træet ligger til hele vejen op af det gamle spær.

Efter at spærene er rettet af sættes der skalke på de er hos os altid lavet af 50×100 på en længde af 112 cm vi måler nu 20 cm ind fra hver ende på modsatte kanter der tegnes en streg på skrå hen over fladen det giver en hældning der for vores vedkommende passer til de fleste længder tagrør vi sætter en skalk i hver ende der måles nu ca 5 cm op fra enden af skalken hvor der sættes en snor fra ende til anden der imellem sættes nu resten af skalkene de føres nu op eller ned til de passer til snoren når hele rækken af skalke sidder som de skal afsættes der en streg ved snoren hvorefter der saves en pæn og ensartet facon på alle ender vi har nu en meget fin og lige linie det skal lige nævnes at det er meget vigtigt at enderne på skalkene følger den øverste rem da det ser forfærdeligt ud hvis der en lige linie og remmen kører op og ned.

I de fleste tilfælde sætter vi en lægte på kant 1 cm oppe på enderne af skalkene lige over denne lægger vi en lægte ned sømmer den i skalkene og skruer den sammen med den der står på kant vi har nu en meget stærk lægte til at bære tagskægget af stråtaget der efter lægtes der med 25 cm fra underkanten af den nederste lægte og til overkanten på nummer 2 lægte det er for at få en stærk tagskæg der efter lægtes der med 25 cm fra overkant til overkant helevejen op hvis der bliver for stor afstand i toppen inddeles de sidste 3-4 lægter Vindskeder har vi 4,5 cm over lægterne vi bruger altid en lægteafstand på 25 cm da vi syntes det er godt at få tagrørene syet så mange gange som muligt, men det er meget forskelligt fra sted til sted.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *